De schijf van vijf

0
3498
Was dit artikel nuttig? Like ons!

Je hebt er vast al eens van gehoord: De schijf van vijf.

Op de schijf van vijf vind je een overzicht van alle voedingsstoffen die je dagelijks binnen dient te krijgen. Eet je dagelijks een of meer producten van elke schijf en overschrijd je niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, dan zit je altijd goed!

Vandaag geef ik je een overzicht per schijf.

Groente en fruit

Groenten zitten vol met onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium.  Deze voedingsstoffen zijn essentieel als je niet te zwaar wilt worden en niet allerlei vervelende kwalen zoals hart en vaatziekten wilt krijgen.

Het beste kun je zoveel mogelijk variëren met groente en fruit. Dus niet dagelijks steeds dezelfde groenten of fruit eten.

Brood, granen, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten

De producten uit deze schijf bevatten voornamelijk de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.  Koohydraten geven je lichaam energie en zorgen ervoor dat je een voldaan gevoel hebt.

Er zijn een aantal diëten die met name de producten uit deze schijf weg laten. Ik ben van mening dat dit niet gezond is, omdat dit een belangrijk onderdeel vormt van je dagelijks benodigde voeding.

Dranken

Dit is de belangrijkste voedingsstof uit de hele schijf! Een mens kan gerust een aantal dagen zonder voedsel leven. Niet dat dit prettig is, maar in principe kun je nog best een tijdje blijven leven zonder voedsel.

Water of vocht is een ander verhaal.  Zonder vocht zal je al binnen een paar dagen sterven door uitdroging.

Vocht zorgt ervoor dat je lichaam kan afkoelen. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen via de urine afgevoerd kunnen worden. Ook zorgt vocht voor de verspreiding van voedingsstoffen door het lichaam.

Vet en  olie

Over vet bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat je om af te vallen alle vormen van vet moet mijden. Dit is dus niet waar! Vet en olie bevat de belangrijke bouwstoffen vitamine A, D en E en belangrijke vetzuren.

Wel moet je er op letten dat je producten eet met zo min mogelijk onverzadigd vet. Deze vind je onder andere in margarine (het liefst: halvarine), vloeibare bakolie en alle andere soorten olie.

Vet is een essentiële brandstof voor je lichaam en verstevigd je botten. Als je onverzadigd vet eet, werkt het ook goed tegen allerlei hartkwalen.

 Zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers

Deze voedingsproducten bevatten voornamelijk essentiële eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines.

De eiwitten heb je voornamelijk nodig voor de aanmaak van spierweefsel. Melkproducten bevatten calcium die weer goed zijn voor je botten.

Vlees en zuivel bevat vaak vaak verzadigd vet. Het beste kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk de magere varianten te kiezen.

Als je trouwens vegetariër bent, dan kan ik je aanraden om regelmatig vleesvervangers te eten en Soja melk te drinken met toegevoegde vitamine B12. Zo krijg je toch nog alles binnen wat je nodig hebt.  De vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Krijg je te weinig B12 binnen, dan is de kans groot dat je last krijgt van bloedarmoede.

DELEN
Vorig artikelVitaminepil gezond?
Volgend artikelDe balansdag
Wij van "Snel Afvallen Online" weten uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om af te vallen. Wij helpen jou uit eigen ervaring hoe je makkelijk kan afvallen. Ook helpen wij jou met gratis tips hoe je slank kan blijven!

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER