Was dit artikel nuttig? Like ons!

Snel afvallen, zo doe je dat gezond en effectief!

Snel afvallen Methodes

"Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als alle vrouwen op deze wereld zich geen zorgen meer zouden maken over het getal op...
Super Simpel Paleo

Super Simpel Paleo: weer zo'n dieet?! Bij diëten denken de meeste mensen aan lastige aanpassingen in hun voedingspatroon, het moeten kopen van moeilijk verkrijgbare producten,...

Al een paar jaar is het mentale dieetplan de beste methode om snel af te vallen. Met dit dieet wordt gewerkt aan je stofwisseling....

In dit artikel ga ik je leren hoe je snel kunt afvallen. Wanneer je mijn tips ook uitvoert, zul je snel gaan afvallen!

Het bereiken van jouw ideale gewicht of beter gezegd: gezonde gewicht kan erg lastig zijn. Over het algemeen is het nodig om jouw voedingspatroon aan te passen en iets meer te bewegen. Veel mensen geven al snel op als ze iets meer moeite moeten gaan doen. Helaas zul je er niet snel aan ontkomen.  Je zult actie moeten gaan ondernemen!

Toch willen de meesten vooral in de zomer en rond de feestdagen er op zijn of haar best uitzien. Gelukkig is dit mogelijk met behulp van allerlei gezonde en effectieve methoden om snel af te vallen. In dit artikel zullen makkelijke afvalmanieren besproken worden waarbij je tot drie kilo per week afvalt. Daarnaast hoef je er niet bang voor te zijn dat die kilo’s er snel weer bijkomen. Er is namelijk geen sprake van een jojo-effect. En het beste van allemaal: je hoeft jezelf niet te verhongeren.

Wat veel mensen wel weten, is dat gezond eten en sporten de belangrijkste factoren zijn om een gezond gewicht te behalen. Deze combinatie moet echter wel goed worden uitgevoerd. Daarom zal dit artikel beschrijven wat je precies wel en niet mag eten. Tevens is het van belang dat je voor de juiste sportoefeningen kiest én dat je hier niet in doordraaft. Er moet een balans gevonden worden, wat jou op het ideale gewicht zal brengen.

Minder in koolhydraten
koolhydraten

Het is voor Nederlanders een gewoonte geworden om producten met veel koolhydraten te eten. Bij het ontbijt worden vaak boterhammen of ontbijtgranen gegeten. Wat niet gek is, want in de reclames hoor je dat je uit deze producten genoeg energie kunt halen om de hele ochtend door te komen. Wetenschappers denken hier echter anders over. Volgens wetenschappers is een lichaam gemaakt om energie uit gezonde vetten en groenten te halen. Daarom is het beter om groenten en/of eiwitten in te nemen tijdens het ontbijt. Wanneer je in de ochtend eieren maakt, gaat de eerste 30 gram eiwitten naar je immuunsysteem. Eiwitten zijn belangrijk voor het produceren van antilichamen en enzymen van het immuunsysteem, en daarom dus goed voor de weerstand. Bovendien maken je hersenen als je op nuchtere maag eiwitten eet, neurotransmitters aan die je beter om laten gaan met stress en zorgen voor meer energie.

Koolhydraten kunnen het beste zoveel mogelijk vermeden worden. Pas sinds de laatste paar eeuwen zijn mensen steeds meer koolhydraten gaan eten. Voor die tijd aten mensen vooral groenten en gezonde vetten. Het lichaam van de mens is nog niet zodanig geëvolueerd dat het al die koolhydraten in de dagelijkse voeding aankan. Het zijn dus de groenten en gezonde vetten die je lichaam nodig heeft en energie uit haalt. De koolhydraten functioneren alleen als dikmakers en zorgen voor minder energie. Daarnaast zorgen vetten en eiwitten ook voor een langer verzadigd gevoel. Hierdoor zal je minder snel de neiging hebben om te gaan ‘snoepen’. Vet geeft geen insulinerespons. Bij de ontwikkeling van overgewicht is insuline een sleutelhormoon. Insuline is er verantwoordelijk voor dat suiker uit de voeding kan worden opgenomen door spiercellen én is verantwoordelijk voor de opslag van niet-gebruikte energie in de vorm van vet. De insulinebehoefte moet dus zo laag mogelijk gehouden worden om slanker te worden.

Beweeg met rust-intervallen

afvallen-jongereNet als het voedingspatroon is ook het bewegingspatroon van mensen in de afgelopen eeuw drastisch veranderd. Het lichaam is gemaakt om te kunnen jagen en naar eten te zoeken. Nu wordt alles voor ons gedaan en kunnen we alle benodigdheden in winkels kopen. Ondertussen zijn we zelfs gewend om uren stil te zitten achter een bureau. Iets meer bewegen en gezonder eten is dus de eerste stap. Wees echter niet overmoedig. Lange intensieve inspanningen zijn niet goed voor het lichaam. Door bijvoorbeeld meer dan een half uur hard te lopen stijgt de kans op blessures enorm. Daarnaast wordt er ook een stresshormoon aangemaakt, cortisol. Dit kan voor slaapproblemen, allergieën en spijsverteringsproblemen zorgen. Meer bewegen is dus niet slecht, maar doe het met mate. Marathons e.d. hoef je echt niet te lopen voor een betere gezondheid!

Door kort en intensief te bewegen wordt er energie verbrand zonder dat het lichaam overbelast raakt. Een intensieve inspanning van 12 minuten is effectiever om af te vallen dan een lange cardiotraining. Voor het lichaam is het namelijk goed om de hele dag in beweging te zijn, met af en toe korte intensieve periodes. Net als in de tijd dat men nog constant in beweging was om zichzelf te onderhouden.

Stap 1: Weg met de koolhydraten en suikers!

Als je snel wilt afvallen, is het dus ten eerste van belang dat je koolhydraten en suikers van het menulijstje schrapt. Suikers en koolhydraten zorgen voor een snelle energieboost. Dit komt doordat suikers ervoor zorgen dat het glucosegehalte in het bloed stijgt, ook wel bloedsuikerspiegel genoemd. Waarna de alvleesklier insuline gaat aanmaken. Insuline is nodig om de glucose naar je cellen waar ze nodig zijn te brengen om energie te geven, het wordt hier opgeslagen als glycogeen. Wanneer er een overschot aan suikers is, worden deze opgeslagen door het lichaam, dit zijn de vetcellen. Dit zorgt er weer voor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Het is belangrijk om lage glycogeenvoorraden te hebben om af te vallen. Dit is namelijk energie die het lichaam eerst verbrandt, voordat het aan de vetreserves begint. Daarom is het ook van belang om zo min mogelijk koolhydraten te eten. Voeding waar veel koolhydraten in zitten zijn:

 • Aardappelen
 • Brood
 • Ontbijtganen
 • Pasta
 • Snoep/koek etc.
 • Pizza
 • Rijst

Producten met suikers die je het beste kunt laten staan zijn:

 • Frisdranken
 • Koffie ent thee (met suiker)
 • Vruchtensappen
 • Snoep
 • Koek

Stap 2: Eet voldoende gezonde vetten en groenten

In plaats van koolhydraten kun je beter gezonde vetten en groenten eten. Deze zijn belangrijk voor het lichaam en zorgen ook voor een langer verzadigd gevoel. Doordat je hierdoor tussendoortjes laat staan, zal het afvallen sneller verlopen.

Groenten zijn een waardevolle bron van vitamine C en vezels. Dit is erg belangrijk voor je immuunsysteem en de spijsvertering. Groenten komen in allerlei verschillende kleuren voor. Deze kleuren staan niet alleen mooi op je bord, maar vervullen ook verscheidene behoeften van het lichaam. Probeer daarom verschillende kleuren groenten te eten, zodat je een mix aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gele en oranje groenten, zoals wortels

De gele en oranje kleuren zijn ontstaan door bètacaroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is erg belangrijk voor het lichaam, want het is nodig voor een gezonde huid, goed gezichtsvermogen en ter versterking van het immuunsysteem.

Groene bladgroenten, zoals spruitjes en spinazie

Deze groenten bevatten veel vitamine C, bètacaroteen, foliumzuur en ijzer. De groene kleur ontstaat door chlorofyl dat de lichtenergie absorbeert die in de plant gebruikt wordt. De oranje kleur van bètacaroteen wordt door chlorofyl bedekt, maar het oranje komt er weer doorheen wanneer het groen na verloop van tijd verbleekt. Hoe donkerder de groene kleur, des te meer chlorofyl er in de groenten zit. Dit betekent dat er ook meer vitamine C en bètacaroten in deze groenten zitten dan in de lichtere varianten. De vitamine C werkt als een antioxidant in het lichaam en bevordert tevens de opname van ijzer. IJzer en foliumzuur zijn belangrijk voor de gezonde rode bloedcellen.

Rode groenten, zoals tomaten

De groenten hebben hun rode kleur te danken aan lycopeen. Hoe intenser de rode kleur is, des te meer lycopeen er in de groenten zit. Lycopeen heeft eigenschappen die de kans op het krijgen van kanker verkleinen.

Gezonde vetten

Er bestaan gezonde vetten en ongezonde vetten. De gezonde vetten worden onverzadigde vetten genoemd, en de ongezonde worden verzadigde vetten genoemd. Het lichaam heeft onverzadigde vetten nodig. De vetten zijn plantaardig en essentieel voor het lichaam. Ze zijn nodig voor de opbouw van cellen en goed voor de weerstand. Aangezien het lichaam deze vetten niet zelf kan aanmaken, is het nodig om ze door middel van voedsel in te nemen. Een andere goede eigenschap van onverzadigde vetten, is dat de goede cholesterol (HDL) uit onverzadigde vetten, de slechte cholesterol (LDL) uit verzadigde vetten afbreken. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt daardoor verlaagd.

Het voedingscentrum raadt aan twee keer per week vis te eten. Vette vissoorten, zoals haring, zalm, paling en makreel bevatten namelijk de meeste onverzadigde vetzuren. De kans op hart- en vaatziekten worden hier zelfs mee verlaagd.

Andere producten die onverzadigde vetten bevatten zijn:

 • Scharreleieren
 • Noten
 • Olijf- en kokosnootolie
 • Gras gevoerd vee
 • Pompoen- en zonnebloempitten
 • Avocado
 • Lijnzaad

Stap 3: beweeg meer

Wanneer je wilt afvallen kan extra bewegen zeker geen kwaad.
Let er alleen wel op dat het weinig zin heeft om je aan te melden bij een sportschool zonder je voedingspatroon aan te passen.
Misschien heb je je wel eens, net als ik, aangemeld bij een sportschool en kwam je er na weken zwoegen achter dat er geen grammetje vet af ging. In sommige gevallen kan het gewicht juist omhoog gaan!

Wanneer je intensief gaat trainen en de verkeerde producten blijft eten, blijf je dus vaak overgewicht behouden. Zorg er dus echt voor dat je eerst de stappen neemt om gezonder te eten.
Daarna zul je merken dat extra beweging het afvallen zal versterken.
Eigenlijk hoef je ook helemaal niet heel fanatiek te gaan sporten om af te vallen.
Als je het grootste deel van jouw tijd op een stoel zit, bijvoorbeeld op het kantoor of als je veel in de auto zit, dan is de kans groot dat je eigenlijk nauwelijks beweegt.
Een paar keer per week op de fiets stappen of gaan wandelen zal dan al verschil uitmaken.
Je hoeft ook niet ineens de marathon te gaan lopen. Sterker nog, dat zou ik zelfs afraden.  Gewoon een paar keer per week wat meer bewegen zou al voldoende moeten zijn. Als je extra snel vet wilt verbranden door te bewegen, kun je het beste ongeveer 10 minuten per dag, voor het ontbijt, enkele intensieve oefeningen doen. Op dat moment verbrandt je de meeste calorieën.  Uiteraard heeft niet iedereen tijd en zin om ‘s ochtends oefeningen te doen. Probeer gewoon zoveel mogelijk beweging mee te pakken. Neem vaker de trap of pak de fiets in plaats van de auto. Elk beetje helpt!

Tijd voor actie!

Wanneer je snel wilt gaan afvallen maar er eigenlijk nog steeds tegen op ziet, dan is het misschien wel zo prettig als je een kant een klaar pakket kunt gebruiken.
Zo hoef je niet bang te zijn dat je het verkeerd doet terwijl de kilo’s er van af vliegen! Wanneer je hier behoefte aan hebt, probeer dan Vitadis. Je krijgt alles wat je dagelijks moet eten gewoon thuis gestuurd, zonder dat je verder zorgen over hoeft te maken.

Vragen?!

Kost het jou ook moeite om af te vallen? Stel je vragen gerust hieronder! Ook zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met afvallen. Als je jouw ervaringen wilt delen, laar jouw reactie met onderstaand formulier dan achter. Hiermee help je ook anderen in de strijd tegen de overtollige kilo’s!